De grot van Freyr was samen met die van Han-sur-Lesse een van de eerste grotten in ons land die toeristisch uitgebaat werden. Vanaf 1820, wellicht het jaar van de ontdekking van de grot, bezochten wetenschappers en natuurvrienden, weldra gevolgd door toeristen belust op sensatie. Xavier Carton de Wiart schreef: “Een klein meisje, voorzien van een zware sleutel en een petroleumlamp bracht me door een bos over een rotsachtig weggetje bedekt met duizendpoten en draadwormen. Ze liep gebogen, met lange zwarte paardenstaarten op de rug, en ze sprak zeer weinig, terwijl ze aandachtig trachtte haar lamp rechtop te houden. In een rotsspleet vond ze een hangslot aan een plank, ze opende deze, stak de toorts aan, en dan, zwijgend, springend van blok naar blok, lenig als een geit, van gang naar gang, liet ze me de mooiste kamer van de grot zien, mooier dan men zich kan inbeelden. Haar naam was ‘salle à jour’ omdat het licht er binnendrong via een groot gat in het plafond, dat ooit ingestort was.”
Augustin Joseph Du Pays, plus scientifique, écrivit « L’élévation de la grotte de Freyr, au-dessus du niveau de la Meuse, dépasse 24m. L’air y circule librement. Le thermomètre de Réaumur y reste constamment à 8 degrés au-dessus de zéro pendant l’hiver comme pendant l’été. Plusieurs salles, communiquant entre elles par des galeries, forment une promenade souterraine, variée à chaque pas par le nombre et la richesse des blanches stalactites qui en tapissent les voûtes et les parois.
Augustin Joseph Du Pays, meer wetenschappelijk, schreef “Het hoogteverfschil van de Grot van Freyr boven het niveau van de Maas bedraagt meer dan 24 meter. De lucht circuleert er vrij. De Réaumurthermometer blijft steeds op 8° boven nul, zowel in de winter als in de zomer. Meerdere zalen, verbonden met elkaar door gangen, vormen een onderaardse wandeling, zeer gevarieerd door de rijkdom aan witte stalactieten die de gewelven en de wanden bedekken.”
De Grot is allang niet meer toeristisch uitgebaat, en de ‘witte druipstenen’ zijn bevuild door het gebruik van petroleumlampen en kaarsen, of zelfs afgebroken door bezoekers op jacht naar souvenirs.
Il existe une légende sur cette grotte que nous conterons dans un prochain article.
1 commentaire:
Ce serait une idée intéressante pour aller visiter ces petites/grandes cavités avec des invités aux journées de la spéléologie...Il faudrait faire comme dans le temps: avec une fillette muni d'une torche, lourde clé du Château des Comtes et deux tresses noires dans le dos...Si on ne trouverai pas de fillette, on demanda Bibiche de se changer un peu et hop!
Rudi
Enregistrer un commentaire